Tilbage
Tilpas udvalg

Proteseartikler

På DinApoteker.dk finder du let midler til at lindre gener med din tandprotese. Du vil se, vi har et kæmpe sortiment - og du kan se det hele her. Der er mange midler med hver sine fordele - så du finder sikkert noget der passer både din pengepung - og til dit behov. Og mangler du hjælp, så kig ned på dit lokale apotek. Vi er der jo for at hjælpe dig - og der er ikke langt hen til os.

24 Produkter
Sorter efter:

Køb midler til din tandprotese

En tandprotese kræver løbende vedligeholdelse. Få hjælp her på siden - og med vores effektive produkter.

Forskellige typer tandproteser

Helproteser

En protese, som erstatter alle tænder i en kæbe, kaldes en helprotese. Populært taler vi om et gebis (af det tyske ord beissen = bide) af nogle også humoristisk kaldet ”det sidste og tredje sæt tænder”.

Dækprotese

En helprotese kan hvile ovenpå dine tandrødder og eventuelt sidde fast på dine tandrødder med nogle små tryklåse. Her tales om dæk- eller hybridprotese.

Delproteser

En protese, som bare erstatter nogle enkelte tænder, kalder tandteknikeren eller tandlægen for ”en delprotese”. En såkaldt ”smileprotese” er en delprotese, der som regel erstatter en eller flere fortænder. Ofte indsættes smileprotesen som en midlertidig kosmetisk løsning.
I nogle tilfælde er smileprotesen mere varig – så klistes den fast på nabotænderne. Dette kaldes for en ætsebro. Det hedder den, fordi tandoverfladen på nabotænderne behandles kortvarigt med syre for at gøre overfladen ru, således at limen binder bedre.

Det er vigtigt for din ve og vel

Tandproteser er en stor hjælp for rigtig mange mennesker. Selvfølgelig er det vigtigt at protesen passer til mundhulen. Tilpasning af protesen er en meget vigtig opgave for tandteknikeren.
Det er meget vigtigt, at protesen holdes ren dagligt. Er de tilpasset og holdes de rene og pæne, vil langt de fleste få stor glæde af deres protese.

Undgå problemer med tandprotese

Mange mennesker lever godt med deres kunstige tænder.
Men man hører ofte om negative oplevelser. For selvom en protese teknisk er fremstillet helt perfekt, er der også nogle, der har vanskeligt ved at acceptere at de skjal have kunstige tænder. Dette kan skyldes psykiske årsager eller blot tanken om et fremmedlegeme i munden.
Nogle er fra naturens side udstyret med meget sensible mundslimhinder og vil derfor have vanskeligt ved at kunne acceptere deres protese. Nogle bruger de samme kunstige tænder i måske 50 år, måske selvom tænderne slet ikke passer til gummerne længere.

To ting sikrer en ren tandprotese

Hvis man har protese, bør man overholde nedenstående checkpunkter, for at opnå det optimale:

  1. Både mundhule og protese skal holdes rene. Rengør du ikke en gang eller to dagligt, risikerer du at få mundsvamp. Det medvirker en sviende og brændende fornemmelse i munden.
  2. Sørg for jævnlig kontrol hos en klinisk tandtekniker eller tandlæge for at få proteserne kontrolleret. Alt ændres med alderen – også din mundslimhinde og faconen på dine gummer. Proteserne skal derfor tilrettes, så de fortsat passer optimalt på slimhinden for at undgå skader på gummen.

Dine gummer svinder

Hos alle mennesker, hvor de naturlige tænder mistes, er det uvilkårligt at der sker et naturligt svind af gummen. Hos nogle går det hurtigt og hos andre tager det længere tid. Et stort svind af gummen medfører naturligvis et større besvær med at spise med proteserne og at holde dem på plads.

5 skarpe om proteser

Må man sove med tænderne i?

Det er der delte meninger om. Forskere har påvist, at knoglerne nedbrydes hurtigere, når man sover med proteserne. Vigtigst er det, at de rengøres grundigt både før og efter sengetid, hvis man sover med dem.

Hvordan holder jeg bedst min protese rene?

Vi anbefaler at du børster med en protesetandbørste, dyppet i vand og påført lidt tandpasta. Der findes også rensemidler, som man indimellem med fordel kan lade proteserne ligge i natten over en gang imellem.

Får jeg dårlig ånde af proteser?

Det er en stor frygt hos mange, men svaret er et klart ”Nej”- hvis du ellers sørger for at det er rengjorte og munden også holdes ren.

Skal man bruge klister til at holde protesen fast med?

Det kan man godt – og det skader ikke. Hvis man sørger for at rense dem grundigt jævnligt. For både mund og protese skal fortsat gøres grundigt ren. Også for klister.

Øges risiko for mundsvamp med protese?

Hvis du har protese, må du leve med en forhøjet risiko for at få svamp i munden. Det kan dog imødegås ved grundigt rengøring af både protese og mundhule. Børst både gane og gummer. Måske også tungen. Døjer du med mundsvamp, så tal med din tandlæge. Så vil de sikkert ordinere en kur mod svamp enten som væske, mundsalve eller i form af tabletter. Men for at forebygge svamp i munden bør du sørge for omhyggelig rengøring af både gummer, tunge, gane og protese.

Ofte stillede spørgsmål om tandproteser:

Hvad er en tandprotese?

Ordet protese kommer af det græske ord Prosthesis, der betyder 'en tilføjelse'. En tandprotese er erstatning af manglende eller defekte tænder. Når vi taler om tandproteser, tænker vi altid på en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. Det vil sige, at man selv kan selv tage protesen ud, når man ønsker det. I modsætning til en protese – eller det man tidligere kaldte et gebis – sidder en krone eller en bro fast på tænderne, så man kan man tage en protese ud og rengøre den.

Hvordan undgår jeg problemer med min tandprotese?

Sørg for to ting: Regelmæssig rengøring af mundhule og protese. Og få jævnlig kontrol og tilretning hos tandlægen.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.