Tilbage
Er du bidt eller stukket af et insekt? Få hjælp og vejledning her

Er du bidt eller stukket af et insekt? Få hjælp og vejledning her på siden - og find produkter, der kan lindre smerten.

Insektstik og insektbid

Vi kender alle til at blive stukket at et insekt. Nogle personer bliver stukket oftere end andre, og oftest er det en ubehagelig oplevelse. Symptomerne vi oplever, når vi bliver stukket eller bidt er f.eks. smerte, ømhed, hævelse, rødme, varme og kløe. Insekterne vi oftest stikkes/bides af, er myg, hvepse, lopper, bier, klæg og flåter. Hunmyggen stikker os for at få føde (vores blod) til sine unger, oftest er det fra maj til august myggen er mest aktiv.Lopperne lever også af at suge blod. Oftest er det dyrelopper (hunde- og kattelopper), som bider os. Man oplever ofte loppebid i linje hvor tøjet sidder tæt til kroppen.
Undgå at blive stukket af insekter i sommervarmen
Stik fra hveps
Hvepsen kender vi til, når vi om sommeren rykker ud på terrassen for at drikke eftermiddagskaffen, eller når vi nyder en is i sommervarmen. Hvepsen fristes hurtigt af vores madvarer og søde drikke, og her er det ofte at den forsvarer sig og stikker os når vi slår efter den og prøver at vifte den væk. Du kan kende hvepsen på dens smalle talje og i øvrigt på. at hvepsen kan stikke flere gange.

Bistik
Bierne stikker os også for at forsvare sig. Måske kommer vi i kontakt med den, når vi er i gang med havearbejdet, hvor den måske kommer i klemme. Bien kan du kende på at den er mere rund og ikke er så slank som hvepsen. Bien kan kun stikke én gang og dør herefter, dens brod bliver oftest siddende i vores hud efter stikket. Fjern brodden med en pincet!​​​​​​​
LÆS OGSÅ: Forebyg myggestik
Produkter vi anbefaler:
Stik fra en klæg
Klægen findes ofte nær skov, mark og engarealer. De kan være talstærk til stede på en varm og fugtig sommerdag og stikker og også for at få blod. Stikket fra klæg er ofte mere smertefuldt end fra myggen.

Flåtbid
Flåter suger vores blod. Nogle gange ser vi blot et mærke efter flåten, andre gange ser vi selve dyret sidde på vores hud. Flåten er ekspert til at finde et dejligt varmt og nogle gange et sted hvor vores hud er tynd, hvor den sætter sig fast for at suge blod. Flåterne er til stede i vores haver, i skove, på marker osv. Kort sagt flåten lever mange af de steder, hvor vi som mennesker også nyder at opholde os – Derfor er det altid en god ide at tjekke sig selv og sin familie efter for flåter, når man kommer hjem efter en dag i skoven eller haven.

Det er vigtigt, at man fjerner eventuelle flåter, fx med en flåtfjerner, så man undgår evt. smitte af borrelia som flåterne kan overføre til os mennesker. Tidligere var de svenske skove og Bornholm alene om at være plaget af TBE, men de seneste år er  områder også på Sjælland, Fyn og Jylland inficeret af TBE. Dette kan give en hjernebetændelse.


Køb produkter mod insektstik

Hvad kan man gøre, når man er blevet stukket?
Der er hjælp at hente: Smør stikket med en bedøvende creme eller en lille stift indeholdende kløestillende middel. Ved større stik, kan man anvende en giftsuger, hvorved giften suges ud af huden. Man kan medbringe ”myggeplaster” i tasken. Det er effektivt til at  lindre efter stikket. En kildevandsspray kan hjælpe med at køle området ned og berolige huden, eller man kan bruge et antihistaminprodukt i tabletform.En god ide er også at have et flåt-kort eller tang i sin taske, så er man altid forberedt, hvis det lille dyr finder vej til dig! Forebyggelse: Der findes mange afskrækkelsesmidler for at holde insekterne på afstand. Derved kan man ofte helt undgå stikkene. På apoteket finder du også forebyggende produkter til alle både børn og voksne.  
​​​​​​​DinApoteker.dk Oktober 2022
Pas på flåter, klæger og tæger i skovbunden og højt græs

Se, hvordan du forebygger og lindrer insektbid fra fx myg, hveps og bi.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.